2015. aug 16.

#dontjudgechallenge - A legszánalmasabb magamutogatás amit valaha láttál

írta: Dóczi Attila
#dontjudgechallenge - A legszánalmasabb magamutogatás amit valaha láttál

maxresdefault_retus_1.jpg

Mikor először találkoztam a következő videóval, naivan azt gondoltam, hogy jópofa. Persze a videó végén szánalmasan vonaglanak a hölgyek, és erőteljesen hangsúlyozzák a nőiességüket különféle non-verbális kommunikációs formákkal (kurválkodnak), mégis elképesztett, hogy az a két lány ugyanaz a két lány. Kitalálták, megcsinálták, az ötlet jó, ámen.

#dontjudgechallenge with my @di_melison 😜 #dontjudgerussian

@svetabilly által közzétett videó,

Később, mikor belefutottam egy ugyanilyen videóba, utánajártam, és az internet legsötétebb bugyrában találtam magam. A #dontjudgechallenge hashtagre több mint egymillió találatot ad az instagram, teli vonagló, csücsörítő, ajakharapdáló, kacsintgató emberekkel, nemtől és kortól függetlenül.

Mi ez a #dontjudgechallenge, miért csinálják, és mi értelme van?

Ez egy jó dolog?

Vegyél egy mély levegőt, és merüljünk alá együtt az internet pöcegödrében. 

Hogyan kezdődött?

Idén június végén – július elején indult hódító útjára a kezdeményezés instagramon, de a pontos eredetét csak találgatják. A Chicago Tribune szerint egy Em Ford nevű brit bloggerlány „you look disgusting” (undorítóan nézel ki) című videójával indult a történet.

A videó brutálisan hatásos, szíven üt, kifacsarja a lelkedet, és megissza a levét vodkával.

Angolul nem beszélők kedvéért a videón látható hölgy elkezdett képeket feltölteni közösségi média oldalakra smink nélkül. Több mint százezer ember kommentelt a fotók alá a legválogatottabb sértéseket a fejéhez vágva: „Rá se tudok nézni”, „Annyira csúnya, borzasztó, undorító”, „Kibaszott csúnya”.

Ezután kisminkelte magát, és elkezdett úgy képeket felrakni. A kommentek kezdetben dicsérőek voltak: „Gyönyörű, csinos, cuki, lenyűgöző vagy”, „Imádom a sminkedet”, „Olyan tökéletes vagy”.

Azonban csakhamar megjöttek a gyűlölködő kommentek ismét: „Túl sok sminket viselsz”, „Ezt büntetni kéne”, „Azért sminkeled ennyire magad, mert csúnya vagy”, „Képzeld el, hogy reggel mellette ébredsz fel”, „Még mindig szarul néz ki”, „Ne bízz a kibaszott festett ribancokban”, „Tiszteld magad te büdös kurva”, „Undorító vagy”

A videó végén kommentek jelennek meg más emberektől, akik egész életük során szenvednek a pattanásoktól és az ezzel járó megvetéstől, kirekesztéstől, megalázástól.

#Dontjudgeabookbyitscover

„Ne ítélj első látásra” hashtaggel indult a kezdeményezés,  – ami később rövidült a jelenlegi formájára – és aminek célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a body shaming-re, vagyis arra a jelensége, mikor interneten bántó és megalázó megjegyzéseket tesznek mások külsejére.

A probléma valós és jelentős. Sorra érkeznek a hírek olyan tinédzser lányokról és fiúkról, akik öngyilkosságot követtek el, mert ask.fm-en olyan üzeneteket kaptak, hogy kövérek, csúnyák, undorítóak, nem érdemlik meg hogy éljenek, és inkább öljék meg magukat.

A #dontjudgechallenge eredeti üzenete, hogy tiszteljük a másikat, és ne bántsuk a külseje miatt. Szemüveggel, pattanással és fogszabályzóval is lehet valaki gyönyörű. Fogadjuk el és szeressük magunkat tökéletlenül is.

A cél érdekében elkezdtek olyan videókat feltölteni, ahol a lehető legrondábbra torzítják magukat, a kezüket a kamera elé teszik, és mikor elveszik, már a kisminkelt/kicsinosított énjük van ott. Az üzenet adott: ne ítélj a külső alapján.

#dontjudgechallenge #dontjudgeme #dontjudgemechallenge 😨💦💦🔥 by unknown

dontjudgechallengue (@bestdontjudgechallange) által közzétett videó,

Akkor hol itt a probléma?

Önimádat csinos kis üzenetbe csomagolva

Ha ezt az összeállítást megnézitek, talán ti is arra a következtetésre juttok, hogy itt valami bűzlik.

Ezekben a videókban semmi pozitív, semmi megható, semmi motiváló nincs. Ezek jóképű srácok és csinos lányok, akik megtalálták a számukra megfelelő platformot, hogy nyilvánosan imádják önnön lényüket. Ezek a videók nem szólnak másról, mint hogy ezek a szép emberek fogják és elmaszkírozzák magukat, csak azért, hogy aztán megmutathassák, mennyire jól néznek ki. Itt kérem nincs üzenet. Vagyis van: gyere és imádj!

A legfőbb probléma, hogy ezzel az egész kezdeményezés önmaga karikatúrájává válik. Nem csak hogy nem küzdenek a body shaming ellen, a videó maga testesíti meg a body shaming fogalmát.

Alapvetően szép emberek megmutatják, mit jelent csúnyának lenni. Ha valaki csúnya ’tecciktunni’ az szemüveges, összenőtt szemöldökű, pattanásos, bajszos, szakállas, kócos hajú, és össze-vissza van sminkelve. Ezután egy pillanat alatt eltüntetik ezt a csúnyaságot, és megmutatják nekünk az igazi formájukat, a modell kinézetű, idillikus királylányokat és királyfikat.

Csak hogy azok, akik valóban pattanásosak, szemüvegesek (mi a fene baj van a szemüveggel?!), vagy úgy általában nem rendelkeznek olyan karakterisztikákkal, ami a jelenlegi társadalmi konvenciók alapján szépnek tartunk, azoknak nap mint nap így kell élniük. Nem tudják a gyulladásos bőrüket egy vágással eltüntetni. Nem tudják átszabni az arcukat modellfiúra (kivéve a Ken-baba/Barbie-baba srácot/lányt), de nekik valószínűleg súlyos pszichés problémáik vannak.
Ezek a királylányok/királyfik igazából szirének. Ez nem empátia, hanem egyszerű ripacskodás, és abból is a legrosszabb fajta.

Hogyan készíts #dontjudgechallenge videót – Tutorial

Először is legyél szép. Úgy nem hiteles, ha nem vagy vonzó. Belépésnél beauty control van.

Torzítsd el magad minél csúnyábbra, ahogy volt már róla szó bajusszal, pattanással, szemöldökkel stb. De a külcsíny nem minden, el is kell játszani a hülyét. Lehetőleg kancsalíts, vagy csinálj úgy, mint egy szellemileg sérült ember, mert beteg embereket kifigurázni mókás dolog, és minél gázabb vagy előtte, annál szebb leszel utána. Ez olyan, mint a csúnya bnőd/haverod, akit azért tartasz, hogy szebbnek tűnj mellette.

Tippek hölgyeknek:

Miután lehullt a lepel, viselkedj lehetőleg minél picsásabban. Erőteljes smink, minél kevesebb ruha, de az a minimum, hogy melleid legyenek felnyomva egészen az orrodig. De a szereplés a legfontosabb:

  • Nézz átszellemülten, a szád legyen résnyire nyitva, vagy szép lassan nyisd ki.
  • Harapd meg a szád, nyald meg, nyald körbe, villantsd ki a fogsorod és mosolyogj.
  • Dobj puszit.
  • Mindeközben fésüld hátra a hajad a kezeddel, mutasd meg a nyakad, fordítsd el a fejed, hadd berregjenek azok az evolúciós programok a nézőben.
  • Nevetgélj, pironkodj, nézz a kamerába áthatóan, erotikusan, látszódjon a tested. Tüzes kanca és kacér apáca vagy egyszerre. Senki sem mondta, hogy attention whore-nak lenni könnyű.

Tippek uraknak:

Ami a lányoknál dekoltázs vagy biniki az nálad mellizom és meztelen felsőtest. Ne szégyenlősködj, fentről kamerázz, majd mozgasd lefelé, mutass meg mindent. De a lényeg itt is a performance:

  • Meglepő módon majdnem mindent csinálj úgy, mint a lányok. Ettől leszel igazán férfias.
  • Először nézz sejtelmesen, áthatóan a kamerába, komoly arccal, igazi macsó vagy, kemény férfi, hajlíthatatlan kőszikla. Clint Eastwoodként nézel szembe a kamerával, és mikor delet üt az óra, lenyomod a rec gombot.
  • Mutasd meg az izmaid. Simítsd hátra a hajad, aztán pihentesd meg a kezed a tarkódon, feszüljön az a bicepsz.
  • A hajad után simogasd a szakállad, és az egész tested, a kamera is lássa könyörgöm! Tudják meg a lányok, mit kapnak.
  • Villantsd ki a fogsorod, vigyorogj, mint egy idióta, a sejtelmességet a pajkos éned váltja. Harapdáld a szád, nyald meg, öltsd ki a nyelved, csúfolódj, kacérkodj a kamerával.
  • Végül pedig kacsints, és dobj puszit.

A selfie videó szedi áldozatait

Ez a hivatalos műfaja. Selfie videó! Tudjad, ha kérdezik.

Shawn Jackson egy 22 éves srác Miami-ból belehalt a kihívásba. Jackson megkapta a kihívást, de nem tudta, hogyan csúfítsa el magát, és twitteren kért segítséget. Az egyik tanács úgy szólt, hogy akkumulátorsavat használjon, ami hideg vízzel lejön. A barátnője a tweeteket látva átrohant hozzá, hogy lebeszélje, de később beleegyezett a dologba. A benzinkúton szereztek savat, amivel a srác leöntötte magát. A kiérkező mentők megpróbálták újraéleszteni a földön fekvő Jackson-t, de hiába. Az első vizsgálatok szerint megállt a szíve a sokktól, amit az iszonyú fájdalom okozott, ahogy a sav végig marta az arcát. A barátai szerint jóképű, népszerű srác volt, akit imádtak a lányok.

Másképpen szedi áldozatait olyan kisfiúk és kislányok körében, akikkel a szüleik megcsináltatják a kihívást. Biztosan konstruktívan hat a gyermek szellemi/lelki fejlődésére: 

Magamutogatás mindenek felett

A #dontjudgechallenge empátiára és szolidaritásra felhívó kezdeményezését a nép fogta, és arra használja, hogy saját magát dicsőítse és ünnepelje. A történet hasonló az Ice Bucket Challenge-hez. Ahogy ott a kihívás nem szolgált mást, mint kontextust adott ahhoz, hogy Pistike és Katika megmutassa magát és szerepeljen, úgy itt sem történt más. Exhibicionista fiatalok kapva-kaptak a lehetőségen, hogy kimutassák az együttérzésüket kihasználják a kihívás biztosította terepet. Az előző bejegyzésben arról volt szó, hogyan adnak terepet a játékok és idézetes képek az énbemutatásra. Jelen esetben a kihívás legitimálja a nyilvános ripacskodást, az együttérzés és a nemes cél illúzióját teremtve meg.

girls they're back 😳🙈 #dontjudge #bestdontjudgechallenge #dontjudgeme #dontjudgechallenge chicas 😳🙈 - by @rogergzz & @officialfraag 🙌

dontjudgechallengue (@bestdontjudgechallange) által közzétett videó,

A szánalmas ebben az, hogy egy alapvetően követendő, érvényes, szükséges, pozitív üzenetet használnak ki a saját kicsinyes céljaikra. A legrosszabb mégis az, hogy ezekkel az ízléstelen performanszokkal nem csak nem támogatják a célt, hanem ők maguk teremtik meg azt, ami ellen az ügy hivatott lenne küzdeni.

Átlagos kinézetű fiatalok készítettek videókat erre reagálva, amiben eltakarják a kamerát, elveszik a kezüket, és ugyanaz az arc néz vissza ránk: „Ja, hogy nálam ez nem működik. Én így nézek ki.”

Amiről a dolognak szólnia kéne:

De miért fontos erről beszélni?

  1. Először is azért, mert nem elszigetelt jelenségről van szó. Tízezrek csinálják, milliók nézik és ünneplik.
  2. Mert nem arról van szó, hogy „lehet, hogy kurválkodnak, de nem ártanak senkinek”. Ez a jelenség káros.
  3. Mert az olyan nívós magyar médiaszereplők, mint a Cosmopolitan.hu és barátai, arra sem veszik a fáradtságot, hogy megkérdőjelezzék ennek a trendnek a morális jogosultságát. Bemutatják, ez terjed, de vicces, haha, kész.

De lehet, hogy én reagálom túl, és ez csak egy vicces átalakítósdi.

Írjátok le kommentben a véleményeteket!

Ha szeretnétek még szemezgetni, itt megtehetitek: https://instagram.com/bestdontjudgechallange/

És hogy pozitívan zárjuk a napot, itt egy borzasztó cuki videó egy mopszról, aki megcsinálta a kihívást:

Ha tetszett a cikk, katt a tetszik gombra, vagy dobj egy lájkot a blog facebook oldalára, ha nem akarsz lemaradni a legfrissebb cikkekről.

Szólj hozzá